Ny straf til fartsyndere: Skal stå og skamme sig i vejkanten – i en time

Man skal selvfølgelig overholde hastighedsgrænserne på vejene.

Men der er fartsyndere, hvis højre fod er lidt for tung – og mens man i Danmark risikerer bøde eller klip i kørekortet, har man nu fundet en lidt alternativ løsning til førstegangslovovertrædere.

Her bliver man udskammet ved vejen i op til en time.

Vi har alle gjort det, det er vi nok nødt til at indrømme – ved få lejligheder er man kommet til at køre lidt for hurtigt.

Facebook

Personligt har jeg aldrig fået en fartbøde eller klip i kørekortet, men der er ingen tvivl om, at det er utroligt vigtigt at overholde hastighedsgrænserne.

Bliver udskammet

I Danmark får man bøder eller klip i kørekortet, hvis man overtræder færdselsloven, men i Estland er man nu fundet frem til en anden løsning. Det er hvert fald noget, som det estiske politi nu tester.

Wikimedia Commons

Det handler om, at fartsyndere, der bliver taget for første gang, skal udsættes for en ny form for straf. Bilisten tvinges til at tage en 45 minutters lang “timeout”, hvis han eller hun kører højst 2 km/t for hurtigt, men hvis det er mere end det, tvinges de til at stige ud af bilen og skamme sig i vejkanten i en time. Tiden angives med et stort skilt.

Fartsyndere bliver nu ganske enkelt tvunget til at holde stille. Tanken er, at man herefter tænker over sin lovovertrædelsen, og i løbet af “timeouten” taler betjentene med fartsynderne og forklarer dem, hvilke risici der er forbundet med at køre for hurtigt.

“De betaler og glemmer”

Politiet fik idéen efter at have interviewet flere bilister.

– De sagde, at bøder i dag ikke har den store effekt. Bilisterne ser det som en regning. De betaler og glemmer den bagefter. Derimod var de meget irriterede over at blive tvunget til at sidde i en politibil. Vi kombinerede de to ting og besluttede os for at prøve denne timeout-løsning, siger Elari Kasemets, rådgiver for estisk politi, til TV4.

Synes du, at det her er noget, man burde teste i Danmark? Giv din mening til kende i kommentarfeltet eller del nyheden videre!