Forskerne slår fast: At passe børnebørn forlænger levealderen

“Børnebørn er den belønning, man får efter ikke at have taget livet af sine egne børn”, lyder et gammelt ordsprog lidt spøgfuldt. Det er selvfølgelig sat på spidsen og skal tages med et gran salt, men de fleste af os kan nok blive enige om, at det er helt vidunderligt at blive bedsteforælder.

Jeg kan huske første gang, at min datter fortalte mig, at hun og hendes mand ventede barn. Jeg glædede mig som en tosset til at den lille guldklump skulle komme til verden – og da det endelig var tid, var det næsten, som om jeg selv skulle have barn, så spændt var jeg.

At man elsker sine børnebørn er for mig lige så indlysende, som at man vil gøre alt for sine egne børn. Derudover er det også sjovt at have småbørn omkring sig, selvom man er blevet lidt ældre – og så længe jeg er sund og rask til at hænge med i deres tempo, så er jeg altid klar på at være barnepige, hvis det bliver nødvendigt.

Nu er der også kommet glædelig forskning for alle bedsteforælder, der ofte passer deres børnebørn. For det fører nemlig til, at man lever længere, viser en rapport fra Evolution and Human Behavior på baggrund af oplysninger fra Berlin Aging Study.

At passe børn forlænger levealderen

Undersøgelsen blev gennemført på 500 personer på +70 år. Her kunne man konstatere, at de personer, der ofte passer børn, har en mindre risiko for at dø. Med andre ord kan det at passe børn altså forlænge den forventede levealder.

Peak Venues/Flickr

Det er dog vigtigt at påpege, at man i studiet ikke inkluderede de personer, der står for barnets primære pleje, da studiets fokus udelukkende handlede om personer, der havde mulighed for at passe børn med jævne mellemrum.

– Der er en sammenhæng mellem at passe på nogen på denne måde og reducere sit overordnede stressniveau, siger doktor Ronan Factora fra den verdensberømte Cleveland Clinic ifølge sitet Shareably.

Tim Morgan/Flickr

Han understreger også, at faktorer som socialisering, eksempelvis med venner, samt det at være fysisk aktiv om muligt er endnu vigtigere for at opnå et langt og godt liv, når man bliver ældre.

Lykkelig i hele kroppen

Selvom man måske ikke længere er på arbejdsmarkedet, er det fortsat vigtigt at føle ansvar og føle, at der er brug for en, hvilket er med til at skabe velvære, forklarer Ronan Factora. Og at passe børn er en meget god måde at holde de følelser i live på.

PxHere

Jeg blev slet ikke overrasket af denne nyhed! Jeg bliver altid lykkelig i hele kroppen og føler mig ekstra levende, når jeg har tilbragt tid med mine børnebørn. Derudover er jeg næsten overbevist om, at mange af jer kan nikke genkendende til dette!

Men er det ikke skønt at få at vide? Tryk på del-knappen, hvis du er enig, så flere bedsteforældre kan læse disse vigtige oplysninger!