Forskerne slår fast: Folk der irriteres over stavefejl er indebrændte egoister

Har du en tendens til at rette på folk og føler en indre trang til at påpege selv den mindste stavefejl?

Så er du ifølge et nyt studie sandsynligvis en indebrændt person, det skriver Illustreret Videnskab.

Hans eller sin?

Vi kender alle én – eller er selv den ene – der kan hidse sig gevaldigt op og dømme folk pga. grammatiske fejl eller stavefejl.

Personligheden er afgørende

Men hvis man i stedet bliver irriteret over disse personer, der retter selv de mindste stavefejl, har man al ret til at være det. For ifølge et nyt studie universitetet i Michigan i USA har nemlig fundet frem til, at de såkaldte “stavenazister” er indebrændte egoister.

Forskerne undersøgte, hvor meget vi socialt dømmer hinanden ud fra sprogfejl, ved at lade 83 forsøgspersoner læse skriftlige svar på en bofælle-annonce.

Svarene på bofælle-annoncen var henholdsvis fejlfri og strøet med sprogfejl svarende til fejl som f.eks. hans/sin eller tastefejl som det/dte.

Personerne, der bemærkede fejlene, havde i høj udstrækning personlighedstræk, der kan virke usympatiske og kolde.

Andre mere sympatiske och generøse

De personer, der ikke bemærkede de grammatiske fejl og stavefejl, havde til gengæld personlighedstræk, der ofte tilhører generøse, sympatiske og samarbejdsvillige mennesker.

De af studiets deltagere med venligere personlighedstræk havde heller ingen forudfattede holdninger om de “personer”, der havde skrevet svarene, mens det modsatte var tilfældet.

Tryk på del-knappen, så en rigtig “stavenazist” kan læse dette!