Forskere: Kvinder har brug for mere søvn – mens mænd bør stå tidligt op

Det er noget så herligt at få lov til at sove længe i weekenden. Man behøver ikke at stå tidligt op, og kan sove videre med god samvittighed og vågne, når krop i sind føles udhvilet.

Men hvis man har børn eller andre, der skal passes, kan det i et parforhold være svært at blive enige om, hvorvidt det er manden eller kvinden, der skal vågne og tage sig af det, der skal gøres.

Nu viser forskning dog, at kvinder fortjener at sove længe om morgenen – og at manden bør stå tidligt op, skriver MåBra.

Reduceret risiko for sygdomme

Hvem skal lufte hunden en tidlig morgen? Et studie viser, at det bør være mandens opgave.

Studiet er publiceret i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism og er udført på 800 personer.

Studiet kunne vise, at kvinder, der fik lov til at sove længe, havde nedsat risiko for diabetes. Hos mændene i studiet viste resultaterne det modsatte, de har højere risiko for at få diabetes.

Shutterstock

Søvnunderskud

Studiets resultater kan ifølge søvnforsker Bjørn Bjorvatn fra Bergens Universitet skyldes, at kvinder i højere udstrækning lider af søvnmangel, og at den reducerede diabetesrisiko kan skyldes det.

– Min første tanke er derfor, at resultaterne skyldes, at kvinderne er i søvnunderskud, og ved at ligge længere i sengen kompenseres der for det, siger han ifølge MåBra.

– Jo mere kompleks din hjerne er, jo mere søvn har du brug for. Kvinder har en evne til at gøre flere ting på samme tid og er mere fleksible. De bruger simpelthen mere af deres hjerner end mænd gør. Derfor har de også brug for mere søvn, siger Jim Horne, der ifølge Metro arbejder på Sleep Research Institute ved Loughborough University i Storbritannien.

Så ved i det, kvinder – I fortjener mere søvn end mænd!