Lægernes vigtige advarsel: Så mange gange skal du prutte om dagen

Uanset om du er rig, fattig, bor på landet eller i byen, så prutter vi alle fra tid til anden.

Det er ikke ligefrem noget, som man snakker om på en første date, men faktum er, at prutter er en helt naturlig proces, hvor kroppen kommer af med gasser, der opstår som følge af det, som vi spiser.

Hvor ofte vi prutter er dog forskelligt fra person til person. Men hvor ofte bør man egentlig prutte?

Der er forsket meget i prutter, fordi mange mennesker verden over lider af mavesmerter som følge af luft i maven.

Så ofte bør du prutte

Hvor meget du skal prutte er svært at sige i præcise tal, men mellem 15 og 40 prutter om dagen anses for normalt og sundt.

– Frekvensen er ikke vigtig, men hvis det lugter meget dårligt, og hvis du føler dig oppustet, er det bekymrende, siger Rehan Haidry, læge og gastroenterolog ved The London Clinic, til britiske Metro.

Shutterstock

Maden spiller en stor rolle

Ikke overraskende er luften i maven ofte forbundet med det, som vi spiser. Løg, hvidløg, bønner og kulsyreholdige drikke giver meget gas.

Hvor godt vi tygger vores mad, påvirker også, hvor meget luft der opstår i maven.

– Hvis man prutter usædvanlig meget, skyldes det ofte et overskud af bakterier i tyndtarmen. Det kan ofte give mavesmerter og oppustethed, fordi der er meget lidt plads der, siger Rehan Haidry til Metro.

Derfor stinker andres prutter mere

Noget, som mange sikkert har tænkt over, er, hvorfor man sjældent synes, at ens egne prutter lugter dårligt, mens andres prutter stinker så meget, at man næsten ikke kan trække vejret.

Det er der faktisk en helt naturlig forklaring på. For længe siden havde man ikke bukser og undertøj på, og vi var også mindre sunde og mere modtagelige for sygdomme, som blandt andet kunne spredes gennem prutter.

Mennesket udviklede derefter et instinkt for at undgå andre menneskers tarmgasser, simpelthen for at forblive sunde og raske.

Shutterstock

Var du klar over dette? Tryk nu på DEL-knappen, så dine venner også får denne information i dag!