Kan du løse ligningen ved hjælp af simpel folkeskolematematik?

I løbet af folkeskolen blev man faktisk et helt matematikgeni, der kunne løse regnestykker, som i dag fremstår som kernefysik. Som ung var det meget nemt at forstå regneregler og formler, som man på forunderlig vis ikke glemte.

Men de fleste af os har glemt alt det i dag. Hvilket nok for det meste skyldes, at man sjældent bruger den slags komplicerede matematik i hverdagen. Man kan komme langt med almindelig hovedregning – og det er ikke ligefrem dagligt, at man skal løse en svær ligning.

Jeg begyndte allerede at få problemer med at hjælpe mine børn med matematiklektierne, da de gik i 5-6. klasse. Så kan man godt få lidt angst efter alle de år, man har tilbragt på skolebænken, men ligninger og regnestykker er trods alt ikke noget, jeg beskæftiger mig med til hverdag.

Hvordan de skal løses, formler og regneregler forsvinder med tiden – og derfor kan det være rigtig svært at løse ligninger, der er baseret på simpel folkeskolematematik.

Begynd rigtigt

Derfor tænkte jeg, at det kunne være sjovt at friske din hukommelse op med en ligning. Den er lidt svær, men hvis du ‘angriber’ den på den rigtige måde, kan du uden problemer løse ligningen relativt hurtigt.

Problemet ligger altså i at starte udregningen rigtigt. Regner man fra venstre til højre, eller skal man først udregne parantesen? Det er altså ikke helt nemt, hvis man har glemt de mest basale regneregler.

For at hjælpe dig lidt kan jeg afsløre, at det rigtige svar enten er 1 eller 9.

Tag lidt tid til at overveje svaret – nedenfor redegør vi for løsningen!

For at finde frem til det rigtige svar skal man begynde med at løse parantesens indhold. Det skal man gøre i henhold til regnereglerne, ganske enkelt.

Og de fleste ved, at 1+2 = 3.

Del gerne

Herefter skal det lille regnestykke længst til venstre udregnes (6/2). Det bliver også 3.

Herefter ganges tal foran en parantes ganges med de tal, der er inde i parantesen.

Det betyder, at man skal gange 3 med 3, og det rigtige svar på ligningen er altså 9.

Tøv ikke med at DELE, hvis du fandt frem til det rigtige svar, eller hvis du bare gerne vil udfordre dine venner!