14 billeder der beviser, hvor hårdt livet var i 90’erne – nutidens unge vil aldrig forstå

Spotify. Netflix. Maps og telefonnumre i mobiltelefonen. Uendelig mange spil på computeren. Det var kun noget, man kun kunne drømme om i 90’erne. Dengang måtte man klare sig igennem dagene med båndoptager, 52K-internet og telefonbøger.

Viser man en fastnet-telefon, som var et must i alle hjem i 90’erne, til en teenager i dag, så ved de knap nok, hvad de skal bruge den til.

Det trådløse samfund har faktisk gjort livet meget nemmere, så vi skal være taknemmelige for den teknologiske udvikling. Men der var bestemt en vis charme i, at man var nødt til at stole på, at ens venner ville dukke op til den aftalte tid, i stedet for som i dag, at sende sms’er frem og tilbage om, hvor man befinder sig, før man mødes.

Derfor har vi nedenfor samlet 14 ting, der virkelig udstråler 90’erne. For os, der husker disse ting, er det garanteret en dejlig nostalgisk rejse – og for alle unge kan denne liste ses som historieundervisning!

1. Telefonens hukommelse er fuld

Flere gigabyte i telefonhukommelsen? Glem det, i 90’erne var der kun plads til få sms’er på telefonen. Til gengæld kunne man tabe den fra 20 meters højde, uden at den gik i stykker.

2. Tyggegummi til 50 ører stykket

Hver frokostpause løb man til kiosken og brugte de få mønter, man havde, på nogle Jenka eller Shake.

3. Analoge kameraer

Hvis man skulle fotografere eller filme, skulle man først købe en filmrulle og derefter omhyggeligt indstille alt manuelt. Ofte blev resultatet ret dårligt – i hvert fald i første forsøg. Desuden fik man først billederne, når man havde afleveret filmrullen og fået den fremkaldt i en butik.

4. Computerspil var simplere

I 90’erne var der ikke rigtig tale om svære spil med realistisk grafik. Hvis man ville slå ihjel et par timer ihjel, måtte man underholde sig med 7-kabale.

5. Skolearbejde så sådan ud

Når det var tid til at lave lektier på computeren, var der masser af flotte skrifttyper og seje effekter at vælge imellem. Eller…

6. Telefonbøger

Glem krak.dk og lignende søgetjenester, der gør det muligt at finde et telefonnummer på ingen tid. Hvis man skulle finde et nummer, måtte man bladre i telefonbogen i lang tid!

7. Disketter i stedet for USB

Ja, det er sandt! Computere i 90’erne havde ikke meget plads. Hvis man skulle gemme et vigtigt dokument af en art, gemte man det på en firkantet diskette.

8. Moderigtige men upraktiske bukser

I 90’erne blev jeans med svaj populære igen, og det var ikke ualmindeligt at se folk med våde bukser på grund af denne modetrend.

9. Vente 2 timer på at downloade 1 sang

Hvis man ville se film eller lytte til musik via computeren, var man nødt til at downloade det, man ønskede at forbruge. Det gik ikke ligefrem superhurtigt…

10. Irritation over telefonledningen

Før mobiltelefonen slog igennem med fuld kraft, var man nødt til at rode med denne ledning hver gang, man ville ringe. Ellers var man nødt til at sidde bøjet over telefonen for at kunne tale ordentligt.

11. Ingen mus = ingen computer

Hvis nogen havde stjålet kuglen fra computermusen, kunne musen ikke bruges, hvilket i praksis gjorde hele computeren ubrugelig.

12. Vælge CD inden køretur

I dag kan man bladre gennem utallige spillelister og skifte sang efter humør. Men i 90’erne var man nødt til at vælge musik med omhu, fordi det var ret besværligt at skifte cd i bilens stereoanlæg.

13. Logge på internettet

I 90’erne valgte man ikke mellem operatørens internet eller wifi. Dengang valgte man mellem at være forbundet til internettet eller ej, da internettet kom gennem telefonstikket.

14. Kassettebånd

Det værste, der kunne ske, var, at ens kassettebånd filtrede sig fuldstændig sammen. Så måtte man stå der med en kuglepen og forsøge at få styr på det kaos igen!

Bonus: Den klassiske videobutik

I 90’erne gik vi i videobutikker for at leje film. Hvis man glemte at spole VHS-båndene tilbage (ja, det hed de), før de blev afleveret, kunne man blive pålagt et strafgebyr.

Hvor nostalgisk!

Tryk nu på DEL-knappen hvis du også husker 90’erne, så kan vi også lære dagens unge lidt!