Matematikopgave er beregnet til 11-årige – men få voksne kan løse den uden lommeregner

Ifølge forskningen har det vist sig, at det er bedre træning for hjernen at drikke rødvin end at sidde med svære matematikopgaver. Det ene behøver selvfølgelig ikke at udelukke det andet, og at løse hjernevridere er naturligvis bedre end slet ikke at gøre noget.

Netop derfor tænkte jeg, at jeg ville udfordre dig med en lille matematikopgave. Nu hvor det efterhånden er lang tid siden, at man gik ud af skolen, kan det her godt være lidt svært, men samtidig er det en matematikopgave, som 11-årige folkeskoleelever bør kunne løse.

Pixabay

Vi bruger stort set matematik hele tiden. Når vi handler, laver mad eller kører bil. Det sker normalt helt automatisk, uden at vi tænker videre over det. Simpel matematik sidder på rygraden, og de færreste skal bruge en lommeregner til at regne ud, hvad 3+2 bliver.

Blev hurtigt dygtigere

Men det kan godt være, at man har brug for lommeregneren, når opgaverne bliver lidt mere komplicerede.

Jeg kan huske, da mine børn gik i skole, og man skulle forsøge at hjælpe dem med lektierne. Når det kom til matematik, gik der ikke mange år, før de var dygtigere end mig.

Public Domain Pictures

For man har jo stort set glemt al den viden, man lærte, da man gik i skole. Det skyldes muligvis, at man sjældent løser svære og komplekse opgaver.

Derfor tænkte jeg, at vi skulle teste os selv med en opgave, som egentlig er ganske simpel, men man skal have styr på sine regneregler. Hvad skal udregnes først?

Svaret på dette spørgsmål er nemlig afgørende for, om man kan løse opgaven – som folkeskoleelever burde kunne løse.

Tror du, at du er fundet frem til det rigtige svar?

For at gøre det lettere tænkte vi, at det bliver mere overskueligt med tre svarmuligheder – A, B eller C er det rigtige svar.

For at finde frem til det rigtige svar skal man som sagt have styr på sine regneregler.

Løsning

Det første, man skal gøre, er at udregne det inde i parentesen.

2 + 1 = 3

Herefter tager man multiplikationen. I dette tilfælde er det det første tal foran parentesen, som man ganger med det indenfor.

7 x 3 = 21

Nu bliver det pludselig helt overskueligt.

5 + 21

Svaret er altså: 26, svarmulighed B

Fandt du frem til det rigtige svar? Så tryk på del-knappen for at dele en sjov udfordring videre til dine venner!